Tips van Tim

 

 

 

Hieronder kunt u enkele tips vinden om uw spel te verbeteren. Voor elke maand staat er 1 tip centraal. Heel veel succes met oefenen.

Schuine liggingen

Tijdens het spelen komen we vaak allerlei verschillende liggingen tegen. Zo kan de bal op een kale plek liggen op de baan, maar ook geregeld ligt de bal op een schuine helling. Als de bal op een schuine helling ligt heeft dit veel invloed op de vlucht van de bal. Hieronder heb ik een klein overzicht gemaakt met de belangrijkste factoren waarbij rekening te houden met een schuine ligging van de bal. 

 

Uphill ligging

Downhill ligging

Sidehill, bal hoger dan de voeten

Sidehill, bal lager dan de voeten

Wat doet de bal?

De bal gaat hoger en minder ver

De gaat lager en verder

De bal gaat meer naar links*

De bal gaat meer naar rechts*

Waar naartoe oplijnen?

Naar rechts*

Naar links*

Naar rechts*

Naar links*

Clubkeuze

1 a 2 stokken meer

1 a 2 stokken minder

 

1 stok meer

Balpositie

Midden tot links van het midden*

Midden tot rechts van het midden*

 

 

Gewicht

Gewicht op rechts*

Gewicht op links*

Gewicht op het voorste gedeelte van de voet

Gewicht meer op de hielen

Stand

 

 

Club lager vastpakken

Meer vanuit de heupen voorover buigen

Schouders

Parallel aan de ondergrond

Parallel aan de ondergrond

 

 

Voetenstand

 

Breder

Breder

 

 

Swing

 

 

 

 

¾ achterzwaai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tabel wordt uitgegaan van een rechtshandige speler.

*linkshandige spelers moeten deze punten voor zichzelf op de juiste manier interpreteren. 

 

Droog schampoo?!

De bal in het midden van het blad raken is toch wel een van de belangrijkste punten in het golfspel. Zelf kunt u dit heel makkelijk controleren. Doormiddel van het spuiten van droog shampoo op uw clubblad kunt u zelf ontdekken waar u daadwerkelijk de bal raakt. Hieronder is een mooi voorbeeld te zien van een verkeerd geraakte bal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga zelf ontdekken waar u de bal raakt op het blad en u zult versteld zijn van de resultaten. 

 

 

In deze maand staat het onderdeel putten op het programma. De greens worden langzaam weer goed. Tijd om daar maar eens gebruik van te maken. Over putten zijn ontzettend veel filosofieën. Zo zie je verschillende grips & standen die gebruikt worden. Zo ook op tv is dit duidelijk zichtbaar. Over 1 punt is iedereen het wel eens. De richting van de bal wordt bepaald door de stand van het blad! Dit is een essentieel punt om te controleren. 

Door middel van het teken van een rechte lijn op de bal kunt u zelf controleren of de bal daadwerkelijk op de gewenste richting vertrekt. 

 

Hierboven is een mooi voorbeeld te vinden van een rechte lijn op de bal. Er zijn verschillende hulpmiddelen te vinden om uiteindelijk een rechte lijn te trekken op de bal. Ik ben benieuwd wat voor een resultaat deze tip u gaat opleveren. 

Opwaarts raken driver

Om uiteindelijk de maximale afstand te halen uit de driver is het van belang dat we de bal in een opwaartse lijn raken. Omdat de bal op een hoge tee ligt willen we deze op een andere manier raken dan een ijzer slag waarbij de bal op grond ligt. Door middel van een simpele oefening kunnen we controleren of daadwerkelijk de bal in een opwaartse lijn geraakt wordt. 

Hierboven is een foto te zien van de oefening. Plaats een headcover op circa 1 voetbreedte van de bal. Sla de bal en kijk of de headcover op zijn plaats blijft liggen. Blijf de headcover liggen dan is de bal in de opwaartse lijn geraakt. Headcover geraakt? Tijd om dit nogmaals eens te proberen!

Presteren onder druk (putten)

Het wedstrijdseizoen staat nu echt op het punt van beginnen. Op dit punt is het lekker als de technische doelstellingen langzaam gehaald zijn en we de overstap kunnen maken naar het scoren. Tijd om testen te gaan doen waarbij langzaam de wedstrijd situatie ook in trainingen naar voren gaat komen. 

Rond maar vooral op de green zijn snel en op een makkelijke manier de meeste punten te verdienen. Hieronder is een oefening afgebeeld waarbij u op een leuke manier traint om te scoren. 

Op deze afbeelding zijn 10 ballen te zien die op 1 meter van de hole af liggen. Probeer zoveel mogelijk van deze 10 ballen te maken. Doe daarna hetzelfde vanaf 2 & 3 meter. Omdat u elke keer vanaf een andere positie speelt traint u ook daadwerkelijk de situatie die zich ook in een wedstrijd zou kunnen voordoen. 

Probeer een ranglijst voor uzelf bij te houden waarbij elke keer het hoogst aantal gemaakte putts per meter noteert. Op deze manier heeft u elke keer een nieuwe uitdaging als u aan deze oefening begint. 

Presteren onder druk (chippen)

Als het goed is begint het weer steeds beter te worden en gaan de scores alweer langzaam naar beneden. Tijd om nogmaals eens het korte werk onder druk te trainen. Ideaal is om deze test op een par 3 baan uit te voeren. Stel dat u deze niet tot uw beschikking heeft kunt u dit ook gemakkelijk trainen op en rond de chipping/ putting green.

Voor deze test heeft u 2 ballen nodig. Kies 9 verschillende holes waar u naartoe gaat spelen. Speel naar deze holes 2 ballen en ga verder met de slechtste bal. Vanaf dat punt speelt u verder met de slechtste bal en probeert u een zo laag mogelijke score te maken. Heeft u een score gemaakt, ga dan door naar de volgende hole. 

Door het trainen met 2 ballen halen we de factor ''geluk'' eruit en traint u om te blijven focussen tijdens het spelen. 

Routine

De meeste geliefde wens van iedereen is toch wel ''constanter'' spelen. De ene dag gaat het erg goed en de dag daarna gaat het weer helemaal mis. Dit kan natuurlijk aan een heleboel oorzaken liggen. Maar vaak doen we ook niet continu hetzelfde. De kunst van constanter worden is om continu hetzelfde te doen. De tip van deze maand staat dan ook in het teken van een constante routine. Door middel van een constante routine creëert u voor uzelf rust. Dit kan resulteren in een constanter spel/ resultaat. 

Maak voor uzelf een duidelijke routine per onderdeel (swing, pitchen, chippen, bunker & putten). De routine kunt u opdelen in 3 fases. 

Fase 1, denk box (informatie verzamelen, bijv. wind, afstand, vlagpositie etc.)

Fase 2, play box (uitvoeren van het schot)

Fase 3, afsluit box (evaluatie, door naar het volgende schot)

Maak voor u een routine die tenminste bestaat uit deze 3 punten. Een routine kan voor iedereen anders zijn alleen het formulieren van deze 3 punten zijn essentieel. 

Uw persoonlijke caddy altijd bij de hand! 

Deze maand staat het onderdeel course management centraal. Vaak zien we dat we tijdens het spelen onnodig slagen verliezen. Deels kan dit komen door een technische fout maar vaak worden er ook verkeerde keuze's gemaakt. Om over een goed course management te beschikken is kennis over u eigen spel essentieel. Het maken van een afstanden tabel is dan ook de eerste stap in dit proces. 

U kunt deze oefening zowel op de driving range als in de baan oefenen. Start met een sandwedge en sla 5 ballen. Streep de beste en de slechtste bal weg en noteer de gemiddelde afstand. Doe dit daarna met elke club uit de tas om tot een complete afstanden tabel te komen. 

Als u alle afstanden heeft genoteerd kunt u deze als geheugensteuntje aan uw golftas bevestigen. Hierdoor heeft u een persoonlijke caddy altijd bij de hand en zult u de juiste clubkeuze maken! 

Heel veel succes met oefenen! 

 

Bal uit het water slaan?!

Voor de maand september staat wel een hele bijzondere tip centraal. Voor de website www.golf.nl heb ik een tip mogen schrijven. Bekijk hier deze tip! Durft u ook de uitdaging aan te gaan om de bal uit het water te slaan? 

Raak de bal midden in de sweetspot! (putten)

De bal in het midden raken van het slagvlak, ook wel de sweetspot genoemd, is van cruciaal belang. Zowel bij het korte spel als bij de swing. Deze maand wil ik doormiddel van een simpele test analyseren of u de bal in het midden van het slagvlak raakt tijdens het putten. Het klinkt vaak erg simpel om de bal in het midden van het blad te raken maar in de realiteit is dit vaak een stuk moeilijker. Als u de bal namelijk niet in het midden van het slagvlak raakt heeft dit ontzettend veel invloed op de rol van de bal. Als dit contact niet zuiver is zal de bal aanmerkelijk korter rollen dan gewenst. Hieronder is de test kort uitgelegd: 

1. Plaats twee golftee's tussen uw putter. Zorg dat u aan beide kanten een kleine ruimte heeft om de putter door de tee's te laten bewegen.

2. Leg de bal in het midden van de beide tee's. 

3. Speel 5 ballen door het poortje heen en probeer hierbij de tee's niet te raken. 

Raakt u de tee's niet, dan heeft u de bal in het midden van het blad geraakt. Heeft u wel de tee's geraakt, dan is dit helaas niet het geval geweest. 

Hieronder staat de oefening uitgebeeld.

 

 

 

Eerst zand daarna pas de bal! 

Deze maand staat het onderwerp bunker centraal. De bunker is toch wel een van de meest gevreesde onderdelen voor een amateur in het golfspel. De ene keer vliegt de bal over de green heen en soms komt de bal de bunker niet uit. Misschien herkent u zichzelf hier wel in. De meest gemaakte fout in de bunker is dan ook dat eerst de bal wordt geraakt en daarna pas het zand. Een goed resultaat komt pas tot stand als eerst het zand en daarna pas de bal wordt geraakt. Hieronder staat een oefening beschreven waarin we kunnen controleren of we eerst het zand raken of eerst de bal. 

1. Leg 1 bal in de bunker

2. Trek een lijn met je vinger op +/- 4cm van de bal

3. Sla de lijn in de bunker weg 

Als u deze oefening op de juiste manier uitvoert zult u merken dat het zand de bal uit de bunker lift in plaats van dat de bal direct wordt geraakt. 

Hieronder staat de oefening uitgebeeld. 

 

Altijd goed balcontact?!

De wintermaanden staan weer voor de deur. Dit heeft vaak te betekenen dat de ballen wat minder ver vliegen en de ondergrond vaak nat is. Een ''slecht'' geraakte bal zal dan ook snel afgestraft worden. Goed balcontact is altijd van cruciaal belang. Maar zeker tijdens de wintermaanden heeft dit grote gevolgen als dit niet goed is. Met goed balcontact bedoel ik dat eerst de bal wordt geraakt en daarna pas contact wordt gemaakt met de grond. Hieronder staat uitgelegd waarbij u zeker weet dat het balcontact zuiver is. Let op: deze oefening kunt u alleen uitvoeren met uw ijzers / wedges. 

1. Plaats een tourstick of handdoek op circa 3/4 voet van de bal.

2. Speel 5 ballen vanaf deze positie en probeer de tourstick / handdoek niet te raken. 

Heeft u de tourstick / handdoek niet geraakt? Top dan heeft u zuiver balcontact gemaakt. Heeft u de tourstick / handdoek wel geraakt? Dan heeft u eerst de grond geraakt.

Door het herhalen van deze oefening zal uw balcontact verbeteren. Hieronder staat de oefening uitgebeeld.